Yerba Maté
Kategorie: | Jednodruhové bylinky |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |
Yerba maté nebo yerba-maté je druh rostliny z rodu cesmína (Ilex) pocházející z Jižní Ameriky. Pojmenoval ji francouzský botanik Augustin Saint-Hilaire. Listy rostliny se namáčejí v horké vodě a připravuje se z nich nápoj známý jako maté. Vařený za studena se používá k výrobě tereré. Rostlina i nápoj obsahují kofein.
Domorodí obyvatelé Guaraní a některé komunity Tupí (jejichž území zahrnovalo dnešní Paraguay) poprvé pěstovali a konzumovali yerba maté před evropskou kolonizací Ameriky. Její konzumace se týkala výhradně domorodců pouze ve dvou oblastech dnešní Paraguaye, konkrétně v departementech Amambay a Alto Paraná. Poté, co jezuité objevili její obchodní potenciál, se yerba maté rozšířila po celé provincii a dokonce i jinde v rámci Španělské koruny.
Mate se tradičně konzumuje ve středních a jižních oblastech Jižní Ameriky, především v Paraguayi, dále v Argentině, Uruguayi, jižní a středozápadní Brazílii, bolivijském Gran Chacu a jižním Chile. Oblíbená je také v drúzské a alavitské komunitě v Levantě, zejména v Sýrii a Libanonu, kam se dováží z Paraguaye a Argentiny díky syrským přistěhovalcům z 19. století do Argentiny. Yerba maté se dnes po celém světě vyskytuje v různých energetických nápojích a prodává se také jako ledový čaj v lahvích nebo plechovkách.
Země původu:
Argentina
Příprava:
Nálev, kterému se ve španělsky mluvících zemích říká maté nebo v Brazílii chimarrão, se připravuje tak, že se suchými listy (a větvičkami) I. paraguariensis naplní nádoba, tradičně malá vydlabaná tykev, až do tří čtvrtin, a zalije se vodou o teplotě 70-80 °C, tedy horkou, ale ne vařící. Cukr se může, ale nemusí přidávat. Nálev se může připravovat i se studenou vodou, v takovém případě se nazývá tereré
Uskladnění:
Skladujte v suchu a chladu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.